|
0
Nasıl bir şeyler öğretemeyiz!
Evet arkadaşlar yazı başlığında olduğu gibi eğitimcileri ve eğitim verenleri -ki buna bende dahil- olumlu/olumsuz eleştirmek için bu yazıyı yazıyorum. İlham olarak geçen rastladığım bir kod dersinden bahsedeceğim. Benim nazarımda o ders öğretmek için değil; bilenlerin kafasını karıştırmak, bilmeyenlere ise hiçbir şey öğretmemek için kâle alınmış bir videoydu. Ya bu kitabı yazan yazar nasıl bir ruh halindeydi, kitap nerede ve hangi koşullar içinde yazıldı, onu geçtim amaç öğretmek mi, öğretmemek mi? Bence öğretmek için yazılmış olması mümkün değil! Çünkü belli kodlar vererek işin mantığını öğretmem, arkasından buna adapte etmem ve en sonunda çetrefilli yerleri anlatmam ve uygulamasını yapmam gerekirken (ki sistem bana böyle öğretildi ve kullandığım kitaplarda böyleydi öğrencilik yıllarımda, öğretmenin yöntemi de böyle olmalı bana göre) başta verilmemesi gereken bir kodla başladık. Başta verilmemesi gereken kod yığınıyla devam etti ve ilk ders öğretilmeyecek tüm bilgiler sırasıyla verilmişti. Kitabın sonunu merak ettiğimde en önce verilmesi gereken bilgilere orada değinilmişti. Abi şöyle söylemem lazım; matematikte önce sayılar anlatılır bücürlere, sonra toplama ve arkasından çarpma işlemleri gelir. Doğrusu da budur. Sayıyı bilmeyen toplama yapamaz, toplamayı bilmeyen çarpmayı yapamaz. Sen daha yolun başında bölmeden bahsediyorsun araya iki sayı atıp toplama işlemi yapıyorsun, yetmiyor çarpma işlemi katıyorsun, gönlü kalmasın diye çıkarma işleminden bahsediyorsun; çocuk ben anlamadığım dediğinde "Sus gerizekalı!" diye hakaret edip ben öğretmenim diye de geçiniyorsun! Bizim sistemimiz bu! Öğretmeyi beceremiyoruz, bak bilmiyoruz değil bildiğimizi aktaramıyor mesele bu! Video'da da bu böyle işlemiş. Altta adam diyor ki: Bu kodlar ne, niye yazıldı, ben bunları görmedim, hem o harfler niye büyük yazılıyor sonra küçük yazılıyor? diye isyanda ama öğreten kişiden ne ses var ne de yorum? Öğretilecek ilk şey ya da kod öğrenmek istiyorsanız öğreneceğiniz ilk dil PASCAL olmalı. Temelde bunu görmezseniz bu iş olmaz (Diğer kodlama dilleri üstüne eklenerek gider. Adım atmayı öğrenmeden koşamazsın). Programlamaya başladığınızda sistemin mantığını bu dilden kolay hiçbir dil anlatamaz. Çünkü kalıplı kodlar yazacaksınız. Ancak Pascal'da bu en sonlarda gelir. Başlarda bunu göremezsiniz. Ayrıca bazı kodlama dilleri büyük/küçük harfe karşı duyarlıdır. Bu da çok önemlidir. Sen; Hasan düşünür bir yerde hasan yazarsın başka bir yerde Hasan yazarsın bambaşka yerde HASAN yazarsın. Ancak bunun Hasan olduğunu sadece sen anlarsın. Bilgisayar ilk yazdığın Hasan'ı, Hasan kabul eder diğerlerini aynı harfleri kullansan da; birini Kemal sayar diğerini Ayşe! Büyük/küçük harf duyarlılığı bu. O nedenle bazı yerlerde büyük bazı yerlerde küçük harflerle kod yazılıyor. Bak bunu söylemediğin içinde bu tür sorular daha yolun başında geliyor ve kimse bir şey öğrenemiyor. Şunu düşünmemiz lazım öğretmek için mi bu işi yapıyoruz ya da öğretmemek için mi? Cevabımız öğretmek içinse en umursamadığımız, en kolay soruları bile gözden geçireceğiz ve kafa karışıklığına yol açmayacak şekilde en basitten en karmaşığa doğru anlatmaya başlayacağız. Karşımızdakiler bir şey bilmiyor, bilen biziz, onların gözünden bakmalıyız. Belki o şekilde bilgilerimizi sağlıklı bir şekilde aktarabilirim ve aktarabiliriz.
|
Hoşgeldiniz...
Hoşgeldin, Ziyaretçi: Sitemize üye iseniz buradan oturum açabilirsiniz :) Hala üye değil misiniz? Ücretsiz üyelik hesabı alın! Yasal Uyarı
Bu internet sitesi içeriğinde yer alan tüm yazılar Gidenler.Me’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. Gidenler.Me, ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir. Gidenler.Me Blog'da yer alan tüm yazılar/makaleler bilgi edinme amacı ile sınırlı olup Gidenler.Me'den izin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.
|