0

MaxiTR’den Gidenler.Me’ye!

İlk web sitemi 2009’da daha liseli bir genç olarak sınıf arkadaşım Ferhat -ki daha sonra astsubay olarak Adıyaman’a atanmış ve 2023’de yaşanan depremde şehit olmuş dostum, ruhu şad mekanı cennet olsun- ile “.tr.gg” uzantılı html sayfalarından oluşan “Benim Sitem” den oluşturmuştuk. Ancak internette gezinirken gördüğüm web siteleri hep forumdu. Bu web sitesi sağlayıcısında da forum tabanlı değildi, derken “Yetkinforum”la tanıştım. İşte tam aradığım web sitesi böyle olmalıydı. Kategorileri bol, benim dışımda herkes tartışma başlatıyor, yorum yapıyor, anket oluşturuyor! Muazzamdı. Çünkü takvim yaprakları 2009’un son zamanlarını gösteriyor, 2010 bize hafif göz kırpıyor, küçük “maxitr” popülerleşiyor, bu popülerleşmenin adıl nedeni iste o dönemin amiral telefon markası olan Nokia’nın işletim sistemi Symbian OS tabanlı oyunlar ve uygulamaların en çok aranan konularının bizim sitemizde olması. Abartı yapmıyorum, hatta o dönemin liderleri Maxicep, pluscep, cepteam, cepforum gibi web sitelerinin yanında benim ve diğer dostlarımın oluşturduğu bir sitede yüksek ziyaretçi alıyordu. Metin2 gibi bir oyunun hack yöntemi vardı diğerlerinden farklı olarak, birazda web araçları. Ama bu muazzamlıkta bir süre sonra bizi başka bir web sitesi oluşturmaya itti. Çünkü yetkinforum’a bağlı bir forumcuktuk. Kendi resellerimiz yoktu, kendi alan adımız yoktu; bize yetkinforum ne verirse onunla yetinmeliydik. Bu sefer iki arkadaş ben ve Ömer(ÖSA) bir web sitesi denemiştik bağımsız olmadı yapamadık. Ben vazgeçmedim. MaxiTR’ı MaxiTR.Net olarak kurdum ve Ömer’den bana yardımcı olmasını istedim ki kardeşim sağolsun yardımını da esirgemedi.

[Resim: attachment.php?aid=329]
Sürekli emek harcamak, küçük maxitr’yi MaxiTR.Net yapmak için ne kadar konu varsa buraya taşıdık. Sonra Tolga, Göktuğ, Oktay, Murat, Ayhan abi, Yaprak derken siteyi büyüttük. Farklı şeyler yapmak istiyordum. Site forum sitesi olarak kalmasın, tasarımı kolay ve her kullanıcıya rahat bir kullanım sunsun. İşleyişi hızlı, konuları güncel ve bilgilendirici olsun diye yüksek emek harcadım/harcadık. Özellikle Göktuğ Kadir’in hakkını yiyemem. Sitenin grafikeri ve en küçüğüydü.

Tabi ben bunları anlatıyorum ama maxitr’ı kendi sunucularımızda hizmete sunma fikrini ise bana aşılayan sınıf arkadaşım Aykut Furkan’dı. Ama benim ne hosting konusunda ne de domain konusunda herhangi bir bilgim yoktu. Furkan bunu ben hallederim dedikten sonra Furkan’ın da isim önerisiyle aryacep.com u kurma kararı aldık. Ama bunu hangi script üzerinden yapacaktık? Yetkinforum'da phpBB alt yapısı vardı biraz aşinaydım ama Furkan daha üst düşüncelere sahipti ve o vBulletin yapalım diyordu. Lise öğrencisiydik o dönem. Her ne kadar o dönem 1 dolar 1.4 Türk Lirası olup vBulletin lisansı ucuz olsada bizim için pahalıydı. Bunu üzerine Furkan vBulletin kadar iyi ama ücretsiz bir alternatif bir script önerdi: MyBB! Tabi benim bilgim az Furkan bana anlatmaya başladı, şöyle artısı böyle eksi özellikleri var derken mybbturkiye.com sitesine girdik. MyBB o zaman 1.6 serisine hazırlanıyordu. 1.4.13 yayındaydı. Blackstar temasını da gözümüze kestirdik hadi bakalım diyerek kurduk siteyi. Bende o ara derslere çalışıp boş vaktimin her saniyesinde MyBB scriptini araştırıyorum. MyBBDestek sitesinde aradığım her soruya bir çözüm her konuda bir gelişim örnekleri var derken en sonunda benimde bilgim yeterli bir seviyeye geldiğini düşünerek; plugin Türkçeleştirmesi, modifikasyon yazma, tema editleme ve tema oluşturmaya başladım. Tabi bunu yaparken Forumexe.com ve Netyol.com sitelerini tanıdım. Forumexe’in kurıcusu ve eski Maxicep admini Çilekeş ile tanıştım. Emin abi iyi bir insandı, kemik erimesi hastalığı vardı. 2014 de yanlış hatırlamıyorsam vefat etmişti. Şimdiki yönetimi kim nasıl bir site haline geldi bilmiyorum. Özellikle Forumexe-Maxicep kavgasını öğrenmiştim. Bu dönemlerde forumlarda aktif olanlar bilirler sonuçta sosyalliğin zirvesi o dönemler bu sitelerdi ama şimdi fazla kimse bilmez. Sonra Netyol.com ile tanıştım. Burada da Pluscep-Maxicep kavgasını öğrendim. Çünkü burada da Maxicep sitesinden lağvedilenlerin sitesiydi. Bir taraf iftiraya uğramış ve dile getirmiş bu sebeple lağvedilmişti, en azından bana anlatılan buydu. Keza Forumexe’de tanıştıklarımda benzer konulardan veryansın etmişlerdi. Konu her ne olursa olsun burada güzel dostluklarım oldu. Buradaki dostlardan tavsiyelerle MaxiTR.Net i geliştirmeye çalıştım. Sitede MyBB kullanıcılarının beni övmesi ve bazı konularda “MaxiTR tarzı” başlıklı konuları veya içerikleri beni daha fazla kamçılıyordu.
[Resim: attachment.php?aid=330]
Sene 2013’e geldiğinde artık insanlar “genel forum” sitelerine ziyaretlerini azaltmışlardı. Bunun sebeplerini sosyal medya sitelerinin çeşitlerinin artması ve Türkçe dil desteği ile beraber Türkiye yatırımlarının güçlenmesi, Nokia’nın yanlış stratejik hamleleri ve Symbian OS işletim sisteminin dönemin gelişim hareketlerine ayak uyduramaması -ki bu Samsung, Sony gibi bu işletim sistemini kullanan markaların bu işletim sistemini kullanan yeni modeller piyasaya sürmemesi ve alternatif işletim sistemi arayışı, bu işletim sisteminin de Android OS ile çözüme kavuşturmaları- , Android işletim sisteminin gelişmesi, Apple markasının iPhone akıllı telefonunu piyasaya sürmesi ve herkesi es geçtiği olay olan uygulama marketininde bulunması -bakın bu çok önemli, gerek ülkemiz gerekse yurtdışı siteler bir uygulama veya bir oyun sitesi olarak hizmet veriyordu. Bizim gibi kullanıcılar bu sitelerde zaman geçirerek telefonuna oyun yüklüyor, uygulama veya multimedya indiriyordu- tüm web aleminin içinden geçti.

Neden mi? Şu an en bilinen oyun PUBG. Nereden ve nasıl öğrendiğinizi bir hatırlayın. Ya rastgele Instagram reels videolarından veya arkadaşınız paylaşımlarından ya youtube videolarından veya da AppStore/Play Store uygulama mağazasından. Dikkat edin hem sosyal medya hem de uygulama dükkanı hemen öne çıkıyor. Peki stream’e ne demeli? Artık kimse bir oyun indirmiyor aksine buradan belli bir ücret mukabilinde abonelik alarak istediğini oynuyor, sadece bu da değil Netflix, Disney+, Amazon Prime gibi uygulamalarda böyle. Bir film dizi takip etmek isterseniz buradan bulabilir; Spotify, Apple Music, Youtube Music.. gibi uygulamalarla istediğiniz mp3 e ulaşabiliyorsunuz. İşte bunlara karşılık bir forum sitesi bir blog sitesi vardı. Ha korsan mı evet, bunu destekliyor muyum hayır ama gerçek bu. Tabi sosyal medya web aleminde çoğu şeyi tarihin derinliklerine gömdü diyorum ama kendi içinde de bir rekabetleri vardı. Mesela Google+, Vine? Hatırlayan var mı? Bizim jenerasyon bilir ama gençler pek bilmez.

Gel gelelim Webmaster sitelerine. MyBB scriptini araştırırken en bilgili insanlar ya MyBB destek sitelerinde ya da Webmaster sitelerinde bulunuyordu. O siteler arasında hala yayın hayatına devam eden r10.net! Ona davetiye bulabilen insanlar azdı bende zorda olsa buldum üye oldum. Şimdi çoğu insan bu davetiye işini paraya dökmüş vaziyette. Tabi herkes işinde.

Konudan bayağı saptım. MaxiTR.Net ilk zamanlarında bayağı iyiydi. Gerek hosting sitesi kaynaklı gerek MyBB script güncellemelerinin zamanının ötesinde olması ve ücretsiz forum scripti olarak en yüksek kaliteyi vermesi, çok iyi plugin yazarları ve pluginlerle, çok iyi tasarımcıları ve temaları ile ücretsiz vBulletindi(bu scripti özellikle söylüyorum çünkü o dönemin en iyi ücretli forum yazılımıydı. Hatta 3.8.4-3.8.7 versiyonlarını hala kullanılmaya devam ediyor ve benimde favorilerimdir bu sürümler). Öyle böyle derken bir çok MyBB kullanıcısının dikkatini çekmiştik, çünkü temamız Sonique nickli Hüseyin Emanet(umarım doğru hatırlıyorumdur)in Nesil temasının kendimce düzenlenmiş hali olmasıdır. Hatta bir kaç web sitesi bize bu tasarım yüzünden yılın tasarımı gibi kendi ödüllerini sunmuşlardı. Bunun yanında sitemize üye olanlar bizlerden MyBB konusunda teknik destek istiyorlardı. Bu böyle sürerken MaxiTR’ın ikinci senesinde MaxiTR.Net’i Oktay’a devremiş Yodofoo.Net’i sitesini kurmuştum. Bir nevi sıkılmıştım. MaxiTR genel forum sitesiydi. Ben bunu ilk tasarlarken böyle hayal etmiştim; etut.maxitr.net subdomain altında YGS-LYS(dönemin YKS sınavına denk), KPSS, TEOG, YDS paylaşımlarının bulunduğu bir site; gamer.maxitr.net subdomain altında point black, metin2, LoL, Goley gibi oyunların forumları; wm.maxitr.net subdomain ile webmaster bilgi forumları; animanga.maxitr.net subdomain altınsa Anime ve Manga paylaşımları. Hepsi tek isim üzerinde çok kapsamlı bir site. MaxiTR İnternet Hizmetleri… Ama o istediğim hedefe ulaşamadım. Onun yerine de bir genel forum sitesi yapabilmiştim. Hayaller ve hayatlar…

Hayaller gerçekleşmeye dursun, sitede değişecek bir şey kalmamış, nihai tasarım ve özelliklere ulaşmış, yeteri kadar çok hit var ve üst sınırda ama bu beni yeni bir arayışa itti. Hadi farklı bir tasarımda, farklı bir yazılımda site oluştur.

MaxiTR.Net iki yaşındayken siteyi Oktay’a devrettim ve bende bu amacımı gerçekleştirmek için Yodofoo.Net web sitesini kurdum. Yodofoo.Net web sitesinde amacım web aleminde başarılı olan çevremdeki webmasterlar için yazarcafe oluşturmaktı. Formulabir.Net sitesinin kurucusu Ayhan abi’ye gel sitemde yazı yaz dedim. Formula1 de şampiyon kim olur almanya yarışı beklediğin gibi mi sonuçlandı gel yaz; Tolga -ki arasmaster.net in kurucu- ya gel abi sen harika bir bilgiye sahipsin sadece yaz, Ömer, futbol aşığı gel sende bununla yazılar paylaş falan falan… Burada her şey çok özgün ve sağlam insanların yazılarıyla olacaktı. Amacım buydu. YodofooPP yamasını uygulamış, siteme girenin anlam veremediği bir site oluşturmuştum. Forum desen değil, blog desen değil, garip bir site. Oktay bu yönünü çok eleştirmişti. Velhasılı istediğim gibi olmadı ve ben bu siteyi bir anime ve manga çeviri sitesine dönüştürdüm. En son web sitesine elveda dediğimde 2016 yılının son zamanlarıydı.

Şöyle bir geriye baktım hangi siteler aktif ve yaşamına devam ediyor diye.
[Resim: attachment.php?aid=331]
webmaster.com / Kapanmış
r10.net / Devam ediyor
mybbturkiye.com / Kapanmış
mybbdestek.com / Kapanmış
maxicep.com / Devam ediyor
pluscep.com / Kapanmış
cepteam.com / Kapanmış
ceptim.com / Kapanmış
Formulabir.net / Devam ediyor
Animemangatr.com / Devam ediyor

İşte bir web macerası…

symbian, android, maxitr, MyBB, forumexe, forum siteleri, symbian, android, maxitr, MyBB, forumexe, forum siteleri

Yazarımız Hasan hakkında: Adım Hasan, ama bir dönem MyBB kullananlar beni Yondaime nicki ile tanırdı. 2009 da başladı web maceram, MyBB, Wordpress, Matematik, Adalet, Bilgisayar Programcılığı, derken şimdide burada bir şeyler yapmaya çalışıyorum :)

Yazıya herhangi bir yorum yapılmadı

[-]
Hızlı Cevap
Güvenlik Kodu:
Lütfen, resmin üzerindeki harf ve rakamlardan oluşan Güvenlik Kodunu, aşağıdaki metin kutusuna giriniz.
Güvenlik Kodu:
(Büyük/Küçük harf duyarsız)

Reklam
Reklam

Kategoriler

Yasal Uyarı
Bu internet sitesi içeriğinde yer alan tüm yazılar Gidenler.Me’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. Gidenler.Me, ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir. Gidenler.Me Blog'da yer alan tüm yazılar/makaleler bilgi edinme amacı ile sınırlı olup Gidenler.Me'den izin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.

Türkçe Çeviri: MyBB, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
GM v1.0.20 theme designed for MyBB