MyBB Resmi Sitesinde çokça yazılan ve çözüm istenen konulardan biriydi bu ancak resmi olmayan bir çözüm konusuna hitaben bende çözümü burada paylaşmak istedim. Uygulayıp uygulamamak konusunda serbestsiniz. Tavsiyem test sitenizde denemeniz ve uygulamanız. Şahsen ben burada yani Gidenler.me'ye uygulamadım. Test sitesine uyguladıktan sonra cevabı konu içine yazarım. İncelemeniz için tartışılan konuyu (soru ve çözüm önerisini) bırakacağım aşağıya. Hadi gelin çözümü sizlere anlatayım 
MyBB forum sisteminde utf8 'i utf8mb4 'e çevirme işlemi, veritabanınızın karakter setini ve harmanlamasını daha geniş bir karakter aralığını destekleyen utf8mb4'e yükseltmeyi içerir. Bu, özellikle telefonlardan gönderilen emojilerin doğru şekilde görüntülenmesi için önemlidir. İşte adım adım nasıl yapacağınız:
Adım 1: config.php Dosyasını Düzenleyin
- FTP veya Dosya Yöneticisi ile Bağlanın: Hosting hesabınıza FTP istemcisi (FileZilla, WinSCP vb.) veya hosting kontrol panelinizin (cPanel, Plesk vb.) dosya yöneticisi aracılığıyla bağlanın.
- config.php Dosyasını Bulun: MyBB kurulum dizininizde bulunan config.php dosyasını bulun.
- Dosyayı Düzenleyin: Dosyayı indirin ve bir metin düzenleyici (Notepad++, Sublime Text, VS Code vb.) ile açın.
- Veritabanı Karakter Seti Ayarını Bulun veya Ekleyin: Aşağıdaki satırı bulun veya yoksa ekleyin:
Bu satır varsa utf8 olarak varsayılan olarak eklenmiştir.Kod:$config['database']['charset'] = 'utf8mb4';
Adım 2: Veritabanı Karakter Setini ve Harmanlamasını Değiştirin.
Bu adımı gerçekleştirmek için genellikle phpMyAdmin veya hosting kontrol panelinizdeki benzer bir veritabanı yönetim aracını kullanacaksınız.
- phpMyAdmin'e Giriş Yapın: Hosting kontrol paneliniz üzerinden phpMyAdmin'e erişin.
- MyBB Veritabanınızı Seçin: Sol taraftaki listeden MyBB forumunuzun kullandığı veritabanını seçin.
- Veritabanı Genel Karakter Setini Değiştirin:
- Üst menüden "İşlemler" (Operations) sekmesine tıklayın.
- "Harmanlama" (Collation) bölümünü bulun.
- Açılır menüden utf8mb4_unicode_ci veya utf8mb4_general_ci seçeneğini seçin. utf8mb4_unicode_ci genellikle daha iyi Unicode desteği sunar.
- Sayfanın altındaki "Git" (Go) butonuna tıklayarak değişikliği uygulayın.
- Üst menüden "İşlemler" (Operations) sekmesine tıklayın.
- Tabloların Karakter Setini ve Harmanlamasını Değiştirin:
- Sol taraftaki listeden MyBB tablolarınızı (genellikle mybb_ ön ekiyle başlar) seçin. Birden fazla tablo seçmek için kutucukları işaretleyebilirsiniz.
- Sağ taraftaki açılır menüden "İşlemler" (Operations) seçeneğini bulun (veya üst menüde "Daha Fazla" altında olabilir).
- Açılır menüden "Tablo harmanlamasını değiştir" (Change table collation) veya benzer bir seçeneği seçin.
- Açılan pencerede utf8mb4_unicode_ci veya utf8mb4_general_ci seçeneğini seçin ve "Git" (Go) butonuna tıklayın.
- Sol taraftaki listeden MyBB tablolarınızı (genellikle mybb_ ön ekiyle başlar) seçin. Birden fazla tablo seçmek için kutucukları işaretleyebilirsiniz.
- Sütunların Karakter Setini ve Harmanlamasını Değiştirin (Gerekirse):
- Bazı durumlarda, metin içeren sütunların (örneğin subject , message gibi) karakter setini ve harmanlamasını da tek tek kontrol etmek ve değiştirmek gerekebilir.
- Sol taraftaki listeden bir tabloya tıklayın (örneğin mybb_posts ).
- Üst menüden "Yapı" (Structure) sekmesine tıklayın.
- Değiştirmek istediğiniz metin türündeki sütunları (TEXT, MEDIUMTEXT, LONGTEXT vb.) bulun.
- Her bir sütunun yanındaki "Değiştir" (Change) veya "Düzenle" (Edit) butonuna tıklayın.
- Açılan sayfada "Harmanlama" (Collation) seçeneğini utf8mb4_unicode_ci veya utf8mb4_general_ci olarak değiştirin.
- Sayfanın altındaki "Kaydet" (Save) butonuna tıklayın.
- Emojilerin görünmesini istediğiniz tüm ilgili tablolar ve sütunlar için bu işlemi tekrarlayın ( mybb_privatemessages , mybb_reputation vb.).
- Bazı durumlarda, metin içeren sütunların (örneğin subject , message gibi) karakter setini ve harmanlamasını da tek tek kontrol etmek ve değiştirmek gerekebilir.
Son olarak bunu benden önce deneyen arkadaşlar sonucu bu başlık altında bildirirse sevinirim. Hatta hata kayıtları vs. varsa bu başlık altında tartışıp en sade konu halinde bizden sonraki dostlarımıza bırakılım

MyBB Mobil Emojileri Gösterme