1

MyBB Mobil Emojileri Gösterme

MyBB Resmi Sitesinde çokça yazılan ve çözüm istenen konulardan biriydi bu ancak resmi olmayan bir çözüm konusuna hitaben bende çözümü burada paylaşmak istedim. Uygulayıp uygulamamak konusunda serbestsiniz.  Tavsiyem test sitenizde denemeniz ve uygulamanız.  Şahsen ben burada yani Gidenler.me'ye uygulamadım. Test sitesine uyguladıktan sonra cevabı konu içine yazarım. İncelemeniz için tartışılan konuyu (soru ve çözüm önerisini) bırakacağım aşağıya. Hadi gelin çözümü sizlere anlatayım Smile

Bkz: Resmi konu linki: https://community.mybb.com/thread-224998.html  URL'ye Git

[Resim: attachment.php?aid=33]
Çözümde  utf8 'i  utf8mb4 'e çevirme işlemi yapılmasını öneriyor. Peki bunu nasıl yapacağız?

MyBB forum sisteminde  utf8 'i  utf8mb4 'e çevirme işlemi, veritabanınızın karakter setini ve harmanlamasını daha geniş bir karakter aralığını destekleyen utf8mb4'e yükseltmeyi içerir. Bu, özellikle telefonlardan gönderilen emojilerin doğru şekilde görüntülenmesi için önemlidir. İşte adım adım nasıl yapacağınız:

Önemli UyarıBu işlemlere başlamadan önce  mutlaka veritabanınızın tam bir yedeğini alın. Herhangi bir sorun yaşamanız durumunda geri dönebilmeniz için  bu kritik bir adımdır.

Adım 1:   config.php  Dosyasını Düzenleyin
  • FTP veya Dosya Yöneticisi ile Bağlanın: Hosting hesabınıza FTP istemcisi (FileZilla, WinSCP vb.) veya hosting kontrol panelinizin (cPanel, Plesk vb.) dosya yöneticisi aracılığıyla bağlanın.
  •  config.php  Dosyasını Bulun: MyBB kurulum dizininizde bulunan config.php dosyasını bulun.
  • Dosyayı Düzenleyin: Dosyayı indirin ve bir metin düzenleyici (Notepad++, Sublime Text, VS Code vb.) ile açın.
  • Veritabanı Karakter Seti Ayarını Bulun veya Ekleyin: Aşağıdaki satırı bulun veya yoksa ekleyin:
    Kod:
    $config['database']['charset'] = 'utf8mb4';
    Bu satır varsa utf8 olarak varsayılan olarak eklenmiştir.

Adım 2:  Veritabanı Karakter Setini ve Harmanlamasını Değiştirin.
Bu adımı gerçekleştirmek için genellikle phpMyAdmin veya hosting kontrol panelinizdeki benzer bir veritabanı yönetim aracını kullanacaksınız.
  1. phpMyAdmin'e Giriş Yapın: Hosting kontrol paneliniz üzerinden phpMyAdmin'e erişin.
  2. MyBB Veritabanınızı Seçin: Sol taraftaki listeden MyBB forumunuzun kullandığı veritabanını seçin.
  3. Veritabanı Genel Karakter Setini Değiştirin:
    1. Üst menüden "İşlemler" (Operations) sekmesine tıklayın.
    2. "Harmanlama" (Collation) bölümünü bulun.
    3. Açılır menüden  utf8mb4_unicode_ci  veya  utf8mb4_general_ci  seçeneğini seçin.  utf8mb4_unicode_ci  genellikle daha iyi Unicode desteği sunar.
    4. Sayfanın altındaki "Git" (Go) butonuna tıklayarak değişikliği uygulayın.
  4. Tabloların Karakter Setini ve Harmanlamasını Değiştirin:
    1. Sol taraftaki listeden MyBB tablolarınızı (genellikle  mybb_  ön ekiyle başlar) seçin. Birden fazla tablo seçmek için kutucukları işaretleyebilirsiniz.
    2. Sağ taraftaki açılır menüden "İşlemler" (Operations) seçeneğini bulun (veya üst menüde "Daha Fazla" altında olabilir).
    3. Açılır menüden "Tablo harmanlamasını değiştir" (Change table collation) veya benzer bir seçeneği seçin.
    4. Açılan pencerede  utf8mb4_unicode_ci  veya  utf8mb4_general_ci  seçeneğini seçin ve "Git" (Go) butonuna tıklayın.
  5. Sütunların Karakter Setini ve Harmanlamasını Değiştirin (Gerekirse):
    1. Bazı durumlarda, metin içeren sütunların (örneğin  subject ,  message  gibi) karakter setini ve harmanlamasını da tek tek kontrol etmek ve değiştirmek gerekebilir.
    2. Sol taraftaki listeden bir tabloya tıklayın (örneğin  mybb_posts ).
    3. Üst menüden "Yapı" (Structure) sekmesine tıklayın.
    4. Değiştirmek istediğiniz metin türündeki sütunları (TEXT, MEDIUMTEXT, LONGTEXT vb.) bulun.
    5. Her bir sütunun yanındaki "Değiştir" (Change) veya "Düzenle" (Edit) butonuna tıklayın.
    6. Açılan sayfada "Harmanlama" (Collation) seçeneğini  utf8mb4_unicode_ci  veya  utf8mb4_general_ci  olarak değiştirin.
    7. Sayfanın altındaki "Kaydet" (Save) butonuna tıklayın.
    8. Emojilerin görünmesini istediğiniz tüm ilgili tablolar ve sütunlar için bu işlemi tekrarlayın ( mybb_privatemessages ,  mybb_reputation  vb.).

utf8mb4_unicode_ci  genellikle dil duyarlılığı ve doğru sıralama için daha iyi bir seçenektir. Ancak bazı durumlarda  utf8mb4_general_ci  de kullanılabilir.

Son olarak bunu benden önce deneyen arkadaşlar sonucu bu başlık altında bildirirse sevinirim. Hatta hata kayıtları vs. varsa bu başlık altında tartışıp en sade konu halinde bizden sonraki dostlarımıza bırakılım Smile

mybb, mobil, emoji, veritabanı, ayarlar, değiştirme, kodlama

Yazarımız Hasan hakkında: Adım Hasan, ama bir dönem MyBB kullananlar beni Yondaime nicki ile tanırdı. 2009 da başladı web maceram, MyBB, Wordpress, Matematik, Adalet, Bilgisayar Programcılığı, derken şimdide burada bir şeyler yapmaya çalışıyorum :)

MesajGuest isimli üye tarafından
10-28-2025, 04:45 PM
deneyen var mı acaba yazabilir mi?

[-]
Hızlı Cevap
Güvenlik Kodu:
Lütfen, resmin üzerindeki harf ve rakamlardan oluşan Güvenlik Kodunu, aşağıdaki metin kutusuna giriniz.
Güvenlik Kodu:
(Büyük/Küçük harf duyarsız)

Reklam
Reklam

Kategoriler

Yasal Uyarı
Bu internet sitesi içeriğinde yer alan tüm yazılar Gidenler.Me’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. Gidenler.Me, ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir. Gidenler.Me Blog'da yer alan tüm yazılar/makaleler bilgi edinme amacı ile sınırlı olup Gidenler.Me'den izin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.

Türkçe Çeviri: MyBB, Yazılım: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
GM v1.0.20 theme designed for MyBB