Yazar
Hasan | 05-01-2025, 06:21 PM
Son zamanlarda yoğunluklar bende bitmiyor, her gün yeni bir uğraş ve iş yerinin yenilikleri derken özel hayatta en sevdiğim şey olan araştırmak ve yeni şeyler okumak zor oluyordu... Her neyse bir kaç gün önce bir web sitesinde gördüğüm soru beni şaşırtmıştı. Üzerine yaptığım araştırmalarla da bayağı heyecana düştüğüm konuyu size sunmaktan kendimi alıkoyamadım: Osmanlı'da tanınan iki vezirin Bizans'ı yöneten Paleologos prensi olması...
Paleologos (Palaiologos) Hanedanı, 1259-1453 yılları arasında hüküm sürmüş Bizans hanedanıdır. Bizans kaynaklarında Paleologos Hanedanı, kökleri eski çağlara kadar uzanan soylu bir aile olarak sunulursa da, bilinen ilk Paleologos, VII. Mihail döneminde (1071-1078 arası hükümdar) Mezopotamya'nın Stratigos'u Nikiforos Paleologos'tur. Paleologoslar, zengin toprak sahipleri olup, diğer soylu aileler olan Komninoslar, Angeloslar ve Dukaslarla akrabaydılar (evlilikler sebebiyle). Komnenos, Dukas ve Angelos gibi diğer güçlü Bizans aileleriyle kurdukları evlilik bağları sayesinde Bizans aristokrasisi içinde önemli bir konuma yükseldiler. 12. yüzyılda askeri alanda öne çıkan birçok üye yetiştirdiler.
Tahtı ele geçirmeleri "Megas Domestikos" (ordu komutanı) unvanı taşıyan Andronikos Paleologos'un oğlu VIII. Mihail Paleologos zamanındadır. VIII. Mihail, İznik'te hüküm süren meşru imparator IV. İoannis Laskaris'in genç yaşta olmasından yararlanarak 1259'da kendini imparator ilan etti ve Paleologos Hanedanlığı'nı kurdu. 1261'de Konstantinopolis'in geri alınmasıyla VIII. Mihail, Bizans İmparatorluğu'nun başkentini yeniden kurdu ve Ayasofya'da taç giydi. Bu olay Paleologos Hanedanlığı döneminin başlangıcı oldu ancak hanedanın iktidarı, Osmanlıların Konstantinopolis'i fethetmesi ve son Palaiologos imparatoru XI. Konstantin Palaiologos şehir düşerken ölümüyle sona ermiştir.
Hanedanın bazı üyeleri hayatta kalarak Avrupa'ya kaçmış, bazı üyeleri de Osmanlı Devleti'nin himayesine girmiş ve hizmet etmiştir. Özellikle Son Bizans imparatoru XI. Konstantin Palaiologos'un yeğeni olan abi ve kardeşinin.
Has Murad Paşa, vezirVezir, İslâm devletlerinde hükümdardan sonra gelen en yetkili yönetici. ve beylerbeyiBeylerbeyi, Osmanlı Devleti döneminde bir eyaletin yönetiminden sorumlu olan kişiydi. görevinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır. 1453 yılında İstanbul'un Fethi sonucu kardeşi Mesih Paşa ile birlikte esir düşmüş ve devşirilerek sarayda eğitim görmüşlerdir. Mesih Paşa ve Has Murad Paşa’nın İstanbul fethedildiğinde onlu yaşların başında devşirilmiştir. Murad Paşa, sarayda padişah II. Mehmed’in en güvendiği kişilerden olduğundan “Has” lakabıyla tanınmıştır.
1460 yılında düzenlenen Mora Seferi'ne katılmış, 1468 yılı Aralık ayında vezir olmuş, 1468 veya 1469 yılında Rumeli beylerbeyi olmuştur. Eğriboz SeferiEğriboz Kuşatması, 1463-1479 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın önemli bir evresi olup, 1470 yılında Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Türk ordusunun donanmanın da yardımıyla Venedik'in en önemli denizaşırı topraklardan Negroponte'nin kuşatılıp fethedilmesi ve tüm Eğriboz Adası'nın Osmanlı topraklarına katılmasıyla sonuçlanan seferdir.'ne katılmış, buranın Osmanlı hâkimiyetine alınmasından sonra da Mora üzerine seferde bulunmuştur. Osmanlı ile Akkoyunlular arasında yaşanan Otlukbeli MuharebesiOtlukbeli Muharebesi ya da Başkent Muharebesi, 11 Ağustos 1473 tarihinde Osmanlı padişahı II. Mehmed ile Akkoyunlu sultanı Uzun Hasan arasında yapılmış bir meydan muharebesidir.'nin öncesinde 4 Ağustos 1473 yaşanan bir çatışmada yenilmiş ve geri çekilirken Fırat Nehri'nde boğularak ölmüş, kendi yaptırdığı külliyeye gömülmüştür.
Mesih Paşa ise II. Bayezid saltanatında 1499-1501 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Mesih Paşa, beylerbeyliği ve vezirlik görevlerine getirilmiştir. 1480 yılında gerçekleştirilen Rodos seferinde serdar olarak atanmış ancak adanın alınamaması üzerine vezirlikten azledilerek Gelibolu sancakbeyliğine gönderilmiştir. Daha sonra divanda vezir bulunurken Çandarlı II. İbrahim Paşa'nın vefatı üzerine vezir-i azam olmuştur. 1501 yılında Galata'daki barut mahzenine yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangının söndürülmesi için çalışırken, Galata kadısı ile bulunduğu yüksek yerden düşerek yaralanmış ve birkaç gün sonra ölmüştür.
Yazarımız Hasan hakkında: Adım Hasan, ama bir dönem MyBB kullananlar beni Yondaime nicki ile tanırdı. 2009 da başladı web maceram, MyBB, Wordpress, Matematik, Adalet, Bilgisayar Programcılığı, derken şimdide burada bir şeyler yapmaya çalışıyorum :)