Bazen bir kitabın kapağını aralarken, aslında sadece bir hikâyenin değil; zamana direnen devasa bir aynanın karşısına geçtiğimizi fark etmeyiz. George Orwell’ın sayfalarıyla ilk karşılaştığım anı hatırlıyorum. 1984 ve Hayvan Çiftliği... İki isim, iki farklı kapı ama ikisi de aynı karanlık ve sarsıcı tünele çıkıyor.
Hani bazı kitaplar vardır; okur bitirirsiniz, rafa kaldırırsınız ve hayatınıza devam edersiniz. Orwell ise rafa kaldırılacak türden bir yazar değil. Akıcı ve sürükleyici bir anlatımın ötesinde, sanki bugünü ve yarını çok önceden görmüş de bize satır aralarından sessiz uyarılar fısıldıyor gibi. Geleceğe ışık tutmak deriz ya; işte onun yaptığı tam olarak bu, ama o ışık gözümüzü kamaştıran bir fenerden ziyade, karanlıkta gizlenen gerçekleri açığa çıkaran keskin bir spot lambası.
Bu iki yapıtla bir kitapçının en çok satanlar rafında göz göze gelmiştim. "Kütüphanemde mutlaka durmalı" düşüncesiyle ikisini de kucaklayıp eve koştuğumu hatırlıyorum. İki eser de aynı zihnin ürünüydü ama ben sabırsızdım; haliyle önceliği daha kısa olan Hayvan Çiftliği’ne verdim. Bir anlamda yazarın üslubuna, dünyayı okuma biçimine dair bir ön tat almaktı niyetim. Bir solukta bitti o kitap. Daha doğrusu, ben bittiğini sandım ama zihnimde yarattığı yankı uzun süre dinmedi.
Orwell, Sovyetler Birliği’nin ve totaliter rejimlerin o şatafatlı ama içi kof düzenine alaycı, bir o kadar da sert bir eleştiri okuydu fırlatan. Çiftlikteki hayvanlar, ezilen halkın yalın birer simgesidir aslında. İnsan efendilerinin baskısından, sömürüsünden bıkmış; kendi emeklerinin, kendi ürettiklerinin sahibi olmak için isyan ederler. Ne kadar tanıdık ve ne kadar insani bir özlem, değil mi? Herkesin eşit olduğu, üretimin adilce paylaşıldığı, adeta bir ütopya rüyası kurarlar o küçük çiftlikte.
Ama ne garip ki, devrim kendi çocuklarını yemeye başladığında ve o idealist rüya kâbusa dönüştüğünde, güç denen kavramın insanı (ya da anlatıdaki gibi domuzları) nasıl içten içe çürüttüğünü görürüz. "Bütün hayvanlar eşittir" sloganı, zamanla "ama bazı hayvanlar daha eşittir" haline gelirken, insan sormadan edemiyor: Güç gerçekten özgürleştirir mi, yoksa sadece sahibini mi değiştirir?
Geriye dönüp baktığımda anlıyorum ki; edebiyat bazen bize bir masal anlatır ama amacı bizi uyutmak değil, tam aksine derin bir uykudan uyandırmaktır. Orwell’ın o çamurlu çiftlikte yarattığı alegori, bugün hâlâ etrafımızda dönüp duran dünyanın ta kendisi. Belki de bu yüzden, incecik bir kitabın son sayfasını kapattığımda içimde büyüyen o ağırlık hâlâ benimle: Özgürlük, elde edildiğinde son bulan bir hedef değil; her gün yeniden korunması gereken kırılgan bir camdan ibaret.
|
Bu metnin taslağı yazar tarafından kaleme alınmış, dil bilgisi, akıcılık düzenlemeleri ve görsel materyal Gemini ve Grok iş birliğiyle tamamlanarak siz kıymetli okuyucularımızın beğenisine sunulmuştur. |
![]() DİKKAT |
Zamanın Ötesine Kırılan Işık: Şifreli Sayfalar Arasında