|
0
Aylık Nefes (2026/0)
![]() Hayatımın hiç bir evresinde sürekli olarak günlük tutmadım. Zaten her zaman yoğun bir insandım, yoğun bir çocuk, yoğun bir öğrenci, yoğun bir çalışan… Yaşantılarıma düşünüp şöyle bir geçmişe baktığımda bana çocuklukta anlatılan tarihte II.Abdülhamid’e yakınlık duyulmaz ve hain sayılırdı, şimdi bakıyorum da TV kanalları olsun, bazı dergiler olsun II. AbdülhamidII. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı, 113. İslam halifesi ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hâkimiyet sağlayan son padişahtır. Tahtta kaldığı "Hamidiye Dönemi" diye bilinen yıllarda imparatorluk, dağılma dönemini yaşadı.’e saygı duyuluyor ve geçmişte anlatılanların yanlış şeyler olduğu ve kendisinin insanüstü bir varlık olduğuna inanılıyor ve anlatılıyor. Bakınız Enver Paşa: Hürriyet Kahramanı mı, Büyük Komutan mı, Hain mi, Vatansever mi? Bunlar sadece iki örnek daha fazla isim ve karakter için bunları görmeniz mümkün. Bizim ülke bu konuda çok garip. Daha da garibi bu karakterleri canından vazgeçecek kadar seven ve tapan bir kitle ile bundan nefret eden bir kitle var ve arada değerlendirme yapan kimse yani ortada olan kimse yok. Ya seveceksin ya da nefret edeceksin. Ben her zaman çevremde bunu gördüm. İşin tuhaf yanı iki tarihçi birbirleriyle olan tartışmasında ikisi de mutlaka taraf tutuyor. Yani neden taraf tutuyorsunuz ki? Bir insan ya iyidir ya da kötüdür. İnsan iyi ahlaklı olup stratejileri yetersiz olabileceği gibi insan kötü ahlaklı olup iyi bir stratejik becerilere sahip olabilir. İlla taraf tutmak zorunda değiliz. Tabi her şeyin bir amacı olduğu gibi bu yazıları kaleme almamın da bir amacı var, çocuklarım sordukları sorulara cevap vermek. Yakın zamanda bir çocuk sahibi oldum ve bu çocuk büyüdükçe ebeveynleri olarak bizimde büyümemiz ve gelişmemiz gerekiyor. Yarın, “Baba sizlerin evinde buzdolabı var mıydı ben geçmişteki haberlerde okuduğumda görmedim” dediği zaman yok oğlum bizim vardı bak o dönemler yaşadıklarımız işte burada deyip bu yazıları göstermek istiyorum. Bu yazıların siyasetten uzak, sadece gündelik haberleri yorumladığım ve geleceğe ışık tutmasını, geçmişi ise yorumlarıyla ulaşacağımız bir kaynak olması ise temennim. Bu yazıları ne zaman paylaşacağımı bilmiyorum. Aylık olması benim açımdan iyi olacaktır. Derslerim, iş hayatım ve özel hayatımın yoğunluğuna göre bu daha iyi olacaktır. Siz günlük olarak kaleme aldığım bu yazıları ay sonunda göreceksiniz. Günlük yorumları sıcak sıcak paylaşmak isterdim ama tek başına insan bu kadar yetiştirebiliyor. Şu an gündemin her yerinde TEMU ve gümrük fiyatındaki limitin kaldırılması var! Malum yurtdışında gelen ürünlere 30 Euroluk bir üst limit vardı. Siz istediğiniz ürünleri yurtdışından bir site veya bir şirketten alıyorsunuz ve fiyatları 30 Euroya gelene kadar (ürün sayısında herhangi bir sınır yok toplam fiyat 30 Euroyu geçmeyecek) gümrükle ilgili bir sorun yaşamıyorsunuz ve gümrükten size uygulanan ürün başına vergiyle ürün kargoyla sizlere ulaşıyordu. 30 Euro’dan sonrası (isterse ürünlerin toplamı 30,001 Euro olsun) gümrük bu siparişlere izin vermiyor ve kabul etmiyordu. Bizlerde 30 Euroluk limitimizle aliexpress, amazon, temu, wish… gibi sitelerden alışveriş yapabiliyorduk. Bu çok güzel bir şeydi. Sebebi Türkiye’deki fırsatçılar ne yazık ki. Geçmişte limit daha yüksekti ve 150 Euro’ydu. 6 Şubat 2026’dan itibaren limitler kaldırılacak. Bakın ben bir cüzdan alacaktım reklam içerir efendim yok firma kötüleme var polemiğine girmemek ve tarafıma bir dava açılmaması için isim vermeyeceğim. Alacağım cüzdanın fiyatı Türkiye’de 2.730,00 TL. Bu kadar edecek neyi vardı ki cüzdanın. Bilindik bir marka da değildi. Vazgeçtim doğal olarak. Daha sonra arkadaşlarla konuşurken TEMU’yu önerdi. Orada gezerken aynı cüzdanı gördüm markasından modeline ve burada cüzdan 157 TL’ydi. İşin tuhaf yanı temu’ya baktığınızda gezdikçe geziyorsunuz ve sürekli farklı ürünler ikarşınıza çıkaran bir algoritması var “Hani olur bunu da alacaksın unutmuşsundur bak burada var” diyormuş gibi. Cüzdanı sepete ekledikten sonra bir tane de hoş duran sweatshirt’de ekledim. Sweat çok güzeldi, ben burada göremedim hele fiyatı da 313 TL. Ya ben birini 700TL ye aldığımdan burada bu fiyata olması hoşuma gitmişti. Sepette 2 ürün 470TL olmasına karşın elime ulaşma bedeli ürün fiyatı+vergisi+kargo ücreti dahil 1057TL’ydi. Yani bir cüzdanın yarı fiyatına cüzdan ve sweatshirt almıştım. İşte bu aracılar sağolsun biz tüketicilerin parasını rahatça alamadıklarından sürekli olarak hükümete; “yerli üretimi yurtdışı ürünler bitirdi”, “vay biz zarar ediyoruz” algısıyla baskı yapa yapa biz tüketicilerin kesesini daha fazla açacaklarını düşünüyorum. Ekonomist Murat MURATOĞLU’nun X platformunda olan gönderide beni haksız çıkarmıyor(2).Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK döneminde bu limit 30 Euro’ya düşürülmüştü.(1) Dış bağlantılar
(1) https://www.bbc.com/turkce/articles/c93vldd2v1go(2) https://x.com/MuratMuratoglux/status/201...7336608791
|
Hoşgeldiniz...
Hoşgeldin, Ziyaretçi: Sitemize üye iseniz buradan oturum açabilirsiniz :) Hala üye değil misiniz? Ücretsiz üyelik hesabı alın! Yasal Uyarı
Bu internet sitesi içeriğinde yer alan tüm yazılar Gidenler.Me’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. Gidenler.Me, ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir. Gidenler.Me Blog'da yer alan tüm yazılar/makaleler bilgi edinme amacı ile sınırlı olup Gidenler.Me'den izin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.
|
![[Resim: 2_11_01_26_3_38_06.png]](https://gidenler.me/gallery/2_11_01_26_3_38_06.png)